dissabte, 7 de febrer del 2015

Som curiosos i volem saber ... què són els trons?

Què són els llamps?


Mentre es formen i creixen els núvols de tempesta, una gran activitat es genera en el seu interior. Fortes corrents d’aire fan que les gotes d’aigua i els cristalls de gel xoquin entre si. Aquestes coalicions creen una força anomenada càrrega elèctrica.
D’aquesta manera, el núvol queda carregat elèctricament. Habitualment, les càrregues positives es situen a la part superior, mentre que les negatives s’assenten a la base del núvol. Dins del núvol es produeixen corrents ascendents i descendents que barregen aquestes partícules. Com que les càrregues elèctriques oposades s’atreuen fortament entre si, de vegades s’ajunten i produeixen una descàrrega: el llamp, que viatja a 96.000 km per segon.

Què són els trons?

Quan hi ha una tempesta, l'aire s'escalfa per l'efecte calorífic dels llamps; atès que la descàrrega dura tan poc, l'aire es torna a refredar ràpidament. Això fa que les particules d'aire, en el moment en que es produeix el llamp, surtin disparades cap els costats a gran velocitat. Quan ha passat l'efecte, tornen al seu lloc d'origen. Això es produeix de manera desordenada i violenta, les partícules xoquen les unes amb les altres i provoquen un soroll característic: el tro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada